دارایی های رمز نگاری شده چیست؟
در این مقاله به سوالات زیر پاسخ می دهم:
– چرا ارزهای دیجیتال ساخته شدند؟
– بیت کوین چیست؟
– تفاوت توکن و کوین چیست؟
بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال یک دنیای جدید هستند؛ یک کلاس دارایی. دنیایی که وارد شدن به آن مانند همه کلاسهای دارایی دیگر پیچیدگیهای خود را دارد. هرگز نمی توانیم به کلاس های دارایی به سبک بازار ملک، طلا، ارز، کسب و کارها و بورس وارد شویم؛ بدون این که مبانی آن را ندانیم. با اینکه کلاس دارایی مانند بیت کوین پیچیده نیست و درک آن نیاز به مقدمات خاصی ندارد، ولی درک بیتکوین چیزی نیست که سریع رخ دهد. برای آشنایی با ارزهای دیجیتال و وارد شدن به آن باید دانش حداقلی داشت؛ باید این دانش را به مرور به مهارت تبدیل کرد و با به دست آوردن شایستگی های لازم احتمال موفقیت را افزایش داد. در غیر این صورت باید انتظار شکست حتمی را داشته باشیم. شکستی دردناک که می تواند به تجربه های تلخ تبدیل شود. قصد دارم در این مقاله برخی از انواع ارزهای دیجیتال را برایتان توضیح می دهم.
امروزه بیش از ۳۵۰۰ ارز دیجیتال با اسم ها و نمادهای مختلف در بازار ارز های دیجیتال خرید و فروش میشود.
چرا ارزهای دیجیتال ساخته شدند؟
به طور کلی میتوان گفت که ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین به دو دلیل عمده ساخته شدند:
– حل مشکلات بیت کوین
– ارائه کاربردی فراتر از پول
بیت کوین چیست؟
در ساده ترین تعریف، بیت کوین یک ارز و پول دیجیتال و همچنین یک شبکه برای پرداخت های مستقیم و بدون واسطه است. چیزی که بیت کوین را از سایر پول ها و سیستم های پیش از خود متمایز میکند، غیرمتمرکز بودن آن است. غیر متمرکز بودن یعنی اینکه قدرت کنترل یک سیستم، برنامه، شبکه، دولت یا هر چیز دیگری بین افراد مختلف تقسیم شود. هیچ کس نمی تواند به تنهایی کنترل یک سیستم غیر متمرکز را در دست داشته باشد و هیچ کس مالک اصلی آن نیست. به همین ترتیب هیچ بانک، موسسه، نهاد یا دولتی، بیت کوین را کنترل نمی کند. در حقیقت می توان گفت کنترل بیت کوین به دست تمام جامعه آن است. در سیستم های سنتی، برای انتقال پول و ارزش مجبور هستید به سازمان متمرکزی مانند بانک اعتماد کنید، اما با بیت کوین میتوانید بدون نیاز به اعتماد به هیچ موسسه و نهادی، به تمام جهان به صورت مستقیم و همتا به همتا، پول (بیت کوین) ارسال کنید. در واقع در بیت کوین اعتماد از واسطههای متمرکز- که می توانند مرتکب اشتباه عمدی و سهوی شوند- به ریاضیات منتقل شده؛ دو به علاوه دو، همیشه چهار میشود، حتی اگر یک قدرت متمرکز مخالف این حقیقت باشد.
واحد اختصاری ارز بیت کوین، BTC است. این نکته را فراموش نکنید که بیت کوین هیچگونه شکل و فرم فیزیکی ندارد و فقط به شکل دیجیتالی منتقل می شود.
تاکنون هیچ ارز دیجیتالی نتوانسته از نظر ارزش بازار از بیت کوین پیشی بگیرد، اما در ردههای دیگر مدام شاهد تغییر جایگاه ارزهای دیجیتال هستیم و هر روز یکی از دیگری پیشی می گیرد یا زیر پای ارزهای دیجیتال جدید له می شود. در اینجا چند مورد از بزرگترین و محبوبترین ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین را معرفی می کنم.
لایت کوین:
لایت کوین جزء اولین ارزهای دیجیتال غیرمتمرکزی است که خیلی زود پس از بیت کوین عرضه شد. این ارز دیجیتال همانند بیتکوین مبتنی بر فناوری بلاک چین است و همانند پادشاه ارزهای دیجیتال، امنیت لاین لایت کوین هم با رمزنگاری و فرایند اثبات کار (استخراج) تضمین می شود. تراکنش های لایت کوین تقریباً ۴ برابر سریع تر از بیت کوین هستند، اما سازوکار شبکه و تراکنشهای لایت کوین و بیت کوین کاملاً مشابه با یکدیگر است. از آنجایی که لایتکوین زمان ایجاد بلوک کمتری دارد (دو و نیم دقیقه)، سرعت تراکنش های آن بالاتر از بیت کوین است. هدف لایت کوین ایجاد ارزی برای مقاصد روزمره تر و ارزان تر نسبت به بیت کوین است است که برای مقاصد کلان استفاده می شود. مانند بیت کوین، لایت کوین هم محدود است، با این تفاوت که بر خلاف بیت کوین که فقط ۲۱ میلیون از آن تولید خواهد شد، لایت کوین تا ۸۴ میلیون واحد استخراج می شود. نماد معاملاتی لایتکوینLTC می باشد.
اتریوم:
اتریوم یکی از بهترین ارزهای دیجیتال بازار است و به آن ملکه ارزهای دیجیتال هم می گویند.
اتریوم برای اولین بار توانست راهکاری برای تحقق یکی از رویاهای دیرینه علم کامپیوتر و برنامه نویسی ارائه کند؛ ساختن برنامه هایی که هیچ وقت متوقف نمی شوند و هیچ کس نمی تواند آنها را کنترل کند. دنیایی بدون واسطه را تصور کنید. دنیایی که مردم به صورت مستقیم و بدون اینکه نیاز باشد به یکدیگر اعتماد میکنند، به مبادله دارایی ها، عقد قرارداد و استفاده از خدمات می پردازند؛ برنامه هایی غیر متمرکز که هیچگاه متوقف نمی شوند و هیچ کس نمی تواند در کار آنها تداخل ایجاد کند. اتریوم اولین سیستمی بود که برای تحقق این آرمان پا به عرصه گذاشت. در مقایسه با بیت کوین، اتریوم یک پروژه بسیار جوان است. اتریوم دنیای بدون واسطه ای است که مردم در آن بدون نیاز به اعتماد به یک فرد یا گروه، میتوانند برنامههای کامپیوتری را اجرا کنند که هیچ کس قادر به متوقف کردن آن نیست و قراردادهایی را تنظیم کنند که بدون نیاز به واسطه متمرکز، اجرا می شوند. به عبارت دیگر، اتریوم تنها یک ارز نیست؛ بلکه یک بستر غیر متمرکز مبتنی بر بلاک چین است که روی آن میشود هر چیزی ساخت. توسعهدهندگان به جای اینکه برای هر کاری بلاک چین بسازند، میتوانند روی بلاک چین اتریوم ایدههای خود را پیاده سازی کنند و برای خود ارزهای دیجیتال (توکن) بسازند. به همین دلایل، اتریوم خود را به عنوان یک “کامپیوتر جهانی” معرفی کرده است. در حال حاضر شبکه اتریوم نیز با ساز و کار اثبات کار یا همان ماینینگ پیش میرود و تایید تراکنشها، اجرای قراردادهای هوشمند و سایر فعالیت ها بر عهده استخراج کنندگان اتریوم است. ارز بومی شبکه اتریوم، اتر نام دارد و از آن به عنوان “سوخت شبکه اتریوم” یاد می شود. اتر در حقیقت علاوه بر روشی برای پرداخت، انگیزهای برای فعالیت ماینر هاست.
حرکت به سمت اثبات سهام:
توسعه دهندگان اتریوم از همان ابتدای عرضه اتریوم به دنبال پیادهسازی سازوکاری تحت عنوان “اثبات سهام” بودند تا این شبکه دیگر به دستگاه های استخراج و ماینر ها نیاز نداشته باشد و در عوض تایید تراکنش ها را سهامدارانی انجام دهند که خودشان مالک واحدهای اتر هستند. در واقع، در روش اثبات سهام سرمایه گذاران می توانند علاوه بر کسب سود از سرمایه گذاری، از اختصاص دادن ارزهای خود به شبکه هم کسب درآمد کنند. در سیستم اثبات سهام، به افرادی که در سهام گذاری و تایید تراکنش ها مشارکت میکنند، اعتبارسنج گفته می شود. اعتبارسنج ها به نوعی همان کار ماینر ها در شبکههای اثبات کار را انجام میدهند، ولی دیگر به سختافزارهای استخراج نیازی نیست. در بین اعضای جامعه ارزهای دیجیتال، به ارز دیجیتال شبکه اتریوم، همان اتریوم هم گفته میشود، اما در حقیقت نام آن اتر است. اتر برای پرداخت هزینه ها و به عنوان انگیزهای برای مشارکت کنندگان در جهت ادامه فعالیت اتریوم ساخته شده است. اگر اتر، این ارز دیجیتال ارزشمند وجود نداشت، چه کسی حاضر می شد به عنوان ماینر یا مشارکت کننده در شبکه فعالیت کند؟ فراموش نکنید استفاده از خدمات شبکه اتریوم و ایجاد برنامه روی آن نیازمند پرداخت کارمزد است و این کارمزد باید به صورت اتر پرداخت شود. اترهایی که برای کارمزد پرداخت میشود، به ماینرهایی تعلق میگیرد که امنیت شبکه را حفظ میکنند. به همین دلیل به اتر “سوخت شبکه اتریوم” هم می گویند. بر خلاف بیت کوین، برای تعداد کل سکه های اتریوم محدودیتی لحاظ نشده است، اما این بدان معنی نیست که اتریوم بدون هیچ محدودیتی عرضه میشود. اتر دارای نرخ تورم حدود ۴ درصد است و قرار است در بهروزرسانی های آینده، فقط متناسب با نیازهای شبکه، اتر جدید عرضه شود.
اتریوم و اتریوم کلاسیک:
تا سال ۲۰۱۶ فقط یک اتریوم وجود داشت، اما هک بزرگی که در ۱۷ ژوئن ۲۰۱۶ رخ داد، باعث شد اتریوم جدیدی خلق شود و اتریوم قبلی اتریوم کلاسیک نام بگیرد.
نماد معاملاتی اتریوم ETH است. اتریوم یک شبکه مبتنی بر بلاک چین و اتر ارز دیجیتال شبکه اتریوم است.
ریپل:
ریپل هم با نماد معاملاتیXRP یکی از بالانشینان همیشگی بازار ارز های دیجیتال است. ایده جذاب همکاری های بزرگ با شرکتهای مالی و رشد نجومی و چند هزار درصدی این ارز دیجیتال در سال ۲۰۱۷ باعث شد تا توجه زیادی به آن جلب شود، اما هدف ریپل با چیزی که در بیت کوین یا اتریوم میبینیم، از زمین تا آسمان تفاوت دارد. ریپل میخواهد برای همیشه به مشکل نقل و انتقال بین المللی پول های کلان پایان داده و بخش بزرگی از انتقالات پول را انجام دهد. می توان گفت که هدف ریپل کاملاً در تضاد با بیت کوین است. در حالی که بیت کوین با هدف تراکنش های همتا به همتا و حذف واسطه ها و بانک ها روی کار آمده است، شرکت ریپل عقیده دارد که بانکها به خودی خود بد نیستند و فقط نحوه انجام کار است که باعث ایجاد مشکلات پرداختی و انتقال پول میشود. ریپل مدعی است که می تواند حجم زیادی از پول را در کمتر از چند ثانیه منتقل کند؛ چنانچه تراکنشهای ریپل در عرض حدود ۴ ثانیه تعدیل تایید می شوند و کارمزد های آن به شدت پایین است.
یادتان باشد ریپل یک شرکت و XRP یکی از محصولات این شرکت است. ریپل یک شرکت بزرگ واقع در سانفرانسیسکو آمریکا است که برای بانکها و نهادهای مالی، محصولات مالی غیرمتمرکز میسازد. این شرکت چند محصول گوناگون برای بانک ها و موسسات مالی طراحی کرده که فقط یکی از آنها با ارز دیجیتال XRP کار میکند. بنابراین وقتی XRP میخرید، روی یکی از محصولات شرکت ریپل سرمایه گذاری کرده اید، نه خود ریپل.
در حال حاضر شرکت ریپل سه محصول اصلی برای بانک ها و موسسات مالی دارد که عبارتند از: “ایکس کارنت” ، “ایکس رپید” و “ایکس ویا”. اینها در حال حاضر سه محصول اصلی شرکت ریپل هستند که با یک نام جامع تحت عنوان “ریپل نت” فعالیت می کنند.
تتر:
تتر با واحد اختصاری USDT، یک ارز دیجیتال با ثبات (استیبل کوین) دارای قیمتی همیشه ثابت است. ارزش هر واحد تتر همواره برابر با یک دلار ایالات متحده آمریکاست.
این ارز دیجیتال برای معامله گران دو کاربرد اصلی دارد:
– در امان ماندن از نوسانات شدید بازار ارز های دیجیتال
– انتقال آسان پول به صرافی ها و کیف پول ها به صورت دلاری
فرض کنید یک بیت کوین با قیمت ۸۰۰۰ دلار خریدهاید. کمی بعد قیمت به ۱۰۰۰۰ دلار می رسد. خیلی سریع و آسان بیت کوین های خود را به تتر تبدیل می کنید و ۸ هزار واحد USDT ذخیره می کنید. سپس بیتکوین سقوط میکند و به ۶ هزار دلار میرسد، اما ارزش سرمایه شما همچنان ۸ هزار دلار است و میتوانید با آن در قیمت های پایین بیت کوین بیشتری بخرید. تتر را به راحتی می توانید در کیف پولهای دیجیتالی روی موبایل یا کامپیوتر خود یا کیف پول های موجود در صرافی ها ذخیره کنید و ارسال و دریافت تتر به سادگی و سرعت ارسال یک ایمیل است. در واقع همین ویژگی ها باعث شده این ارز دیجیتال برای معامله گران بسیار محبوب باشد.
علت ثابت بودن قیمت تتر یک چیز است؛ به ازای هر واحد USDT که تولید می شود یک دلار آمریکا در ذخایر بانکی نگهداری شده که به عنوان پشتوانه این ارز دیجیتال عمل میکند. یعنی اگر چهار میلیون دلار واحدUSDT به بازار عرضه شده باشد، باید چهار میلیون دلار در خزانه بانک نگهداری شود تا قیمت آن همواره برابر یک دلار بماند.
بیت کوین کش:
از اولین روزهایی که بیت کوین پا به عرصه گذاشت، سرعت و کارمزد تراکنش های آن یکی از چالش برانگیزترین بحث های این حوزه است. شبکه بیت کوین نمی تواند در هر ثانیه بیش از ۷ تراکنش را پردازش کند و این موضوع کاربرد آن برای پرداختهای روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد. بیت کوین کش ارز دیجیتالی است که خودش را به عنوان “پول نقد الکترونیکی همتا به همتا” معرفی کرده است؛ به عبارت دیگر بیت کوین کش میخواهد بیت کوینی میباشد که با افزایش سرعت تراکنش ها، بتوان از آن به عنوان پول استفاده کرد. بیت کوین کش نماد جدید BCH را دریافت کرد و کسانی که از قبل بیت کوین داشتند؛ پس از انجام فورک به همان اندازه بیت کوین کش دریافت کردند. البته شباهت های زیادی بین بیت کوین و بیت کوین کش وجود دارد. هر دوی این ارزها از مکانیسم اجماع اثبات کار (PoW) یا همان استخراج (ماینینگ) برای تایید تراکنشها و تولید سکههای جدید استفاده میکنند و عرضه کل هردوی آنها محدود به ۲۱ میلیون واحد است. علاوه بر این، هر دوی این ارزها از تابع هش SHA256 بهره می برند.
خود بیت کوین کش در نوامبر ۲۰۱۸ به دلیل اختلافات بین اعضای اصلی جامعه، فورک شد و بیت کوین اس وی از آن به وجود آمد.
تفاوت توکن و کوین چیست؟
پس از ظهور بیت کوین ارزهای دیجیتال دیگری پدید آمدند که یا از کد های اولیه بیت کوین در آنها استفاده شده بود یا اینکه تنها مفهوم ارائه شده در بیت کوین را گرفته و از آن برای ساخت شبکه مخصوص خود استفاده کرده بودند. تکامل این عرصه با ورود مفاهیم جدیدی همچون قراردادهای هوشمند همراه بود که ارزهای دیجیتال را از فقط پول بودن خارج میکرد. چند سال پس از ظهور بیت کوین، پلتفرمهایی مانند اتریوم به وجود آمدند؛ بنابراین حوزه ارز های دیجیتال به کاربردهایی فراتر از پول گسترش یافت.
واحدهای ارزی بیت کوین در شبکه که با نماد BTC شناخته میشود، در حوزه ارزهای دیجیتال یک سکه یا همان “کوین” نامیده میشوند.
تفاوتی که در میان سکههای دیجیتال وجود دارد این است که برخی از آنها مانند لایت کوین و دوج کوین، از کد اولیه بیت کوین استفاده کرده اند یا به اصطلاح فورکی از بیت کوین هستند. برخی دیگر مانند اتریوم، ریپل و… بلاک چین مخصوص خود را با ساختاری کاملا متفاوت ساخته اند. به ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین، “آلت کوین” (به معنای سکه جایگزین) هم گفته میشود. در طرف دیگر، ارزهای دیجیتالی وجود دارند که سکه نیستند و “توکن” نام دارند. این دارایی های دیجیتالی، بلاک چین یا همان شبکه مخصوص خود را ندارند و بر بستر یک بلاکچین دیگر ایجاد میشوند؛ البته کلمه توکن معنای گسترده ای دارد و میتواند به هر کالای قابل مبادله ای چه در دنیای مجازی و چه واقعی اطلاق شود. توکن ها در دنیای ارزهای دیجیتال امکان دریافت کاربرد خاصی از یک پروژه را فراهم می کنند که تنها در اکوسیستم مربوط به آن قابل استفاده است. برای نمونه، اتریوم، ترون، ویوز و ویچین از جمله پلتفرم هایی هستند که با استانداردهای مخصوص خودشان، اجازه ایجاد توکن را می دهند. ساخت توکن بسیار ساده تر از ایجاد یک پلتفرم است و به همین خاطر تعداد پلتفرم هایی که وجود دارند، از تعداد توکن ها بسیار کمتر است.
برای آشنایی با ارزهای دیجیتال و وارد شدن به آن باید اطلاعات و دانش حرفه ای داشت. باید این دانش را به مرور به مهارت تبدیل کرد تا راه موفقیت برایتان هموار شود.
اساتید و مشاوران ما در تیم استارت لایف در کنار شما هستند تا بهترین روش های سرمایه گذاری را با شما به اشتراک بگذارند. با ما همراه باشید.
” نویسنده : فاطمه رحمانیان “
درآمدزایی/سرمایه گذاری/مرجع درآمدزایی مدرن/سفیران تجارت آزاد/بورس/اپلیکیشن معاملات باشگاه/باشگاه آگاه/بلاگ/سرمایه گذاری/توسعه فردی/محصولات/دوره ها/هایپ/ایشارژ/بازر/استارت لایف/بازار سرمایه/سازمان بورس/بورس تهران/بورس انرژی/آتی/بورس کالا/مقالات/بیت کوین/اتریوم/تکنیکال/تکنوفاندامنتال/تابلوخوانی/رفتارشناسی/رفتارشناسی بازار/آموزش/بازار/بازار های مالی/مرجع درآمدرایی
دیدگاهتان را بنویسید