تاثیر نمادها بر شاخص
در این مقاله به سوالات زیر پاسخ می دهم :
– شاخص کل چیست؟
– نمادهای شاخص ساز بورس کدامند؟
برای انجام یک سرمایه گذاری موفق که همراه با بیشترین بازدهی باشد، نیاز است که در ابتدا سرمایهگذار “مهارت و دانش” کافی کسب کند و اطلاعاتی درباره بازار سرمایه داشته باشد که بتواند راحت تر معاملات خود را انجام دهد. اطلاعاتی همچون حجم و ارزش معاملات، تغییرات نرخ ارز و قیمتهای جهانی، میزان ورود و خروج سهامداران حقیقی و حقوقی از سهام، شناخت سهم های بزرگ و بنیادی بازار، شناخت و آشنایی با شرکت های بزرگ بورسی، عواملی که روزانه تحت تاثیر معاملات قرار دارند و… .
یکی از عواملی که لازم است در مورد آنها بیشتر بدانیم نمادهای شاخص ساز بورس هستند. در بازار سرمایه بعضی از نمادها بر رفتار شاخص کل تأثیر بسیار زیادی دارد. این دسته از نمادها، به عنوان نمادهای شاخص ساز بورس مطرح هستند. آشنایی و شناخت این سهم ها کمک بسیار زیادی به سرمایهگذاران و سهامداران فعال در این بازار میکند.
تعداد سهم، ارزش بازار و ارزش معاملات شرکتهای شاخص ساز بسیار بیشتر از شرکتهای کوچک است. بنابراین قدرت تاثیر هر کدام از این شرکت ها بر شاخص کل، به مراتب بیشتر از شرکتهای کوچک است و به همین علت این سهام را به عنوان سهام شاخص ساز میشناسند.
در بورس تهران ۸ شاخص مهم وجود دارد که از جایگاه تحلیلی بالایی نزد سرمایه گذاران برخوردار هستند.
این شاخص ها عبارتند از:
شاخص کل قیمت، شاخص قیمت و بازده نقدی، شاخص بازده نقدی، شاخص صنعت و شاخص مالی، شاخص سهام آزاد شناور، شاخص بازار اول و بازار دوم، شاخص ۵۰ شرکت برتر و شاخص ۳۰ شرکت بزرگ.
شاخص کل قیمت چیست؟
شاخص نموداری است که سطح عمومی قیمت یا بازدهی را برای گروه یا کل سهام نشان میدهد. بنابراین شاخص کل قیمت نشان دهنده سطح عمومی قیمت کلی سهام موجود در بازار بورس می باشد. نکته مهمی که باید در رابطه با شاخص کل در نظر گرفته شود این است که شاخص کل در بازار بورس، پارامتری است که تحت تأثیر عواملی دستخوش تغییرات قرار می گیرد، یعنی بعضی عوامل موجب افزایش و کاهش عدد شاخص کل می شوند.
این عوامل به شرح زیر می باشد:
– زمانی که شرکتها از محل آورده نقدی سهامداران افزایش سرمایه میدهند، شاخص کل تعدیل می گردد.
– زمانی که تعداد شرکتها در بورس کم یا زیاد میشود، شاخص کل مورد تعدیل قرار میگیرد.
– مواقعی که سهمی به خاطر شفاف سازی و یا برگزاری مجامع بسته می شود، قیمت پایانی آخرین روز معاملاتی به عنوان مبنای قیمتی آن سهم در شاخص منظور می شود.
– از آنجایی که شاخص کل از تعداد سهام شرکت های مختلف تاثیر می پذیرد، بنابراین شرکتی هر چه بزرگتر و تعداد سهامش بیشتر باشد، نسبت به دیگر شرکتها، تغییرات بیشتری را در شاخص کل به وجود میآورد.
به عنوان مثال فرض کنید روند بازار نزولی است اما چون سه تا پنج سهم بزرگ بازار صعود سنگین و چشمگیر داشتهاند، شاخص کل رشد قابل توجهی را ثبت میکند.
– سازمان بورس و اوراق بهادار سهام پذیرش شده در بازار بورس را بر اساس میزان نقدشوندگی، درصد شناوری سهام، وضعیت سودآوری، تعداد سهام و …در دو بازار اول و دوم تقسیم بندی می کند. شاخص قیمت کل برای سهام پذیرفتهشده در هر کدام از این بازارها به تفکیک محاسبه می گردد و از آن به عنوان شاخص بازار اول و بازار دوم یاد می گردد. حال که میدانیم شاخص کل چیست و تحت تاثیر چه عواملی قرار دارد، به بیان سهام شاخص ساز می پردازیم.
منظور از سهام شاخص ساز چیست؟
یکی از استراتژی هایی که همواره بین معامله گران مختلف مورد بحث است، بزرگی و کوچکی شرکت هاست. سهام شرکتهای بزرگ به راحتی میتوانند شاخص کل را در دستور کار خود قرار دهند و از طرفی شرکتهای بزرگ بازار تعداد معاملات بیشتر و نقدشوندگی بالاتری نیز دارند. حال منظور از سهام شاخص ساز سهامی هستند که بازدهی مثبت یا منفی آن ها بیشترین تاثیر را بر روی شاخص کل دارد، در واقع صعود یا نزول سنگین سهام شاخص ساز به تغییرات چشمگیر شاخص کل، منجر می شود. سهام شاخص ساز از سهام شرکتهای بزرگ پذیرفته شده در بورس تشکیل می شوند، سهم شرکت هایی که بیشترین تعداد سهام، بیشترین ارزش بازار و بیشترین ارزش معاملات را به خود اختصاص دادهاند. شرکتهای بزرگ بورس عموماً به عنوان سهام شاخص ساز شناخته می شوند.
لیست سهم ها و نمادهای شاخص ساز:
شاخص کل بورس تحت تاثیر تغییرات سهام شاخص ساز و بزرگ و همچنین متناسب با روند نزولی یا صعودی این سهم ها، افت و صعودهای قابل ملاحظهای را تجربه میکند. بزرگترین شرکتهای بورسی و به عبارتی سهام شاخص ساز عبارتند از:
۱- فولاد با ارزش بازار۴،۳۱۵،۸۵۰ میلیارد ریال
۲- شستا با ارزش بازار۴،۱۸۰،۸۰۰ میلیارد ریال
۳- فارس با ارزش بازار ۴،۰۳۸،۰۹۰ میلیارد ریال
۴- فملی با ارزش بازار ۳،۳۶۶،۴۸۰ میلیارد ریال
۵- شپنا با ارزش بازار ۲،۴۹۰،۸۴۰ میلیارد ریال
۶- شتران با ارزش بازار ۲،۲۲۲،۴۴۰ میلیارد ریال
۷- خودرو با ارزش بازار ۲،۱۲۰،۶۴۲ میلیارد ریال
۸- حکشتی با ارزش بازار ۱،۶۵۱،۹۲۷ میلیارد ریال
۹- تاپیکو با ارزش بازار۱،۶۵۴،۴۵۰ میلیارد ریال
۱۰- شبندر با ارزش بازار ۱،۵۴۱،۶۹۳ میلیارد ریال
به یاد داشته باشید که با استفاده از تحلیل شاخص ها صرفاً می توانید یک دیدگاه کلی از وضعیت جاری بازار کسب کنید و اینکه برای ارزیابی تغییر وضعیت در بازار( برای مثال از رکود به رونق) باید رفتار شاخص را طی چندین روز و یا چندین هفته بررسی کنید تا بتوانید به نتیجه قطعی برسید.
اساتید و مشاوران ما در تیم استارت لایف افتخار دارند بهترین روش های آموزش بورس را به صورت حضوری و آنلاین ارائه بدهند. با ما همراه باشید.
” نویسنده : فاطمه رحمانیان “
درآمدزایی/سرمایه گذاری/مرجع درآمدزایی مدرن/سفیران تجارت آزاد/بورس/اپلیکیشن معاملات باشگاه/باشگاه آگاه/بلاگ/سرمایه گذاری/توسعه فردی/محصولات/دوره ها/هایپ/ایشارژ/بازر/استارت لایف/بازار سرمایه/سازمان بورس/بورس تهران/بورس انرژی/آتی/بورس کالا/مقالات/ارز دیجیتال/رمز ارز/بیت کوین/اتریوم/تکنیکال/تکنوفاندامنتال/تابلوخوانی/رفتارشناسی/رفتارشناسی بازار/آموزش/بازار/بازار های مالی/مرجع درآمدرایی
دیدگاهتان را بنویسید