ارز دیجیتال چیست؟
ارز دیجیتال یا رمز ارز (Cryptocurrency) شکل خاصی از پول دیجیتال است که بر پایه علم رمزنگاری ایجاد شده است. بیشتر ارزهای دیجیتال برای بهرهمند شدن از ویژگیهای اساسی مانند غیرمتمرکز بودن، شفافیت و تغییرناپذیر بودن از بلاک چین استفاده میکنند. (همانند ارز دیجیتال بیت کوین)
ماهیت غیرمتمرکز ارزهای دیجیتال به این معنی است که هیچ نهاد، گروه یا سازمانی آنها را کنترل نمیکند.
کریپتوکارنسیها را میتوان به صورت مستقیم و بدون دخالت هرگونه واسطهای در اینترنت به شخص دیگری ارسال کرد. یعنی برای ارسال ارزهای دیجیتال به یکدیگر نیازی به افتتاح حساب بانکی، استفاده از خدمات بانکها یا هر سازمان واسطه دیگری نخواهید داشت.
رمزارزها همانند ریال و دلار پولهایی هستند که با سازوکار مختلفی ایجاد و توزیع میشوند. فرایند خلق برخی از این پولها مانند بیت کوین با ماینینگ انجام میشود و برای تعدادی دیگر از آنها، تمامی سکهها از قبل به صورت استخراج شده در شبکه قرار میگیرند.
ارزهای دیجیتال بر روی فناوری دفترکل توزیع شده ساخته شدهاند که یکی از محصولات مهم آن، فناوری بلاک چین است.
بلاک چینهای عمومی که اکثر ارزهای دیجیتال از آن استفاده میکنند، قابلیت مشاهده تمامی تراکنشها را چه برای افرادی که در شبکه حضور دارند و چه برای افراد خارج از شبکه فراهم میکند.
با توجه به استقبال مردم و بازارهای جهانی به استفاده از ارز دیجیتال انواع مختلفی از آن ایجاد شده است. از جمله پرکاربردترین ارزهای دیجیتال موجود در بازار جهانی عبارتند از:
- کوانتوم
- بیت کوین
- اتریوم
- ای ا اس
- لایت کوین
- استلار لومنز
- کاردانو، تتر
- آیوتا
- ترون
- نئو
- دش
- بایننس کوین
- اتریوم کلاسیک
- وی چین
- نم
- آنتولوژی
ارزهای دیجیتال مشهور
در حال حاضر بیش از 2,200 ارز دیجیتال در بازار وجود دارد که بیشتر آنها پروژههای مرده یا رهاشده هستند. در طول تاریخ 10 ساله ارزهای دیجیتال، برخی از آنها از همان ابتدای ورود به بازار جایگاه خود را در ردههای بالای جدول ارزشمندترینها حفظ کردهاند.
-
بیت کوین
بیت کوین مشهورترین و قدیمیترین ارز دیجیتال است که همیشه در کانون توجهات قرار داشته است. از زمان ساخت این ارز دیجیتال توسط ساتوشی ناکاموتو بیش از 10 سال میگذرد و از آن زمان تاکنون جایگاه نخست را بین ارزهای دیجیتال از دست نداده است.
-
اتریوم
ایده اتریوم در سال 2013 توسط ویتالیک بوترین مطرح شد. عرضه اولیه سکه آن در سال 2014 به وقوع پیوست و شبکه آن در جولای 2015 راهاندازی شد. اتریوم از همان ابتدا با ایدههای نوآورانه ظاهر شد. ارز دیجیتال این پلتفرم اتر (ether) نام دارد و از اتریوم برای ساخت توکن میتوان استفاده کرد.
-
ریپل
ریپل پلتفرم متنبازی است که برای انجام تراکنشهای ارزان و سریع طراحی شده است. این سیستم پرداختی در سال 2012 عرضه شد و از پولهای رایج در شبکه خود پشتیبانی میکند. ریپل بر روی همکاری با بانکها و توسعه سیستم پرداختی خود تمرکز کرده و کوین آن اکسآرپی (XRP) نام دارد.
-
لایت کوین
لایت کوین با هدف پرداختهای سریعتر، با اعمال تغییراتی بر روی کدهای بیت کوین توسط چارلی لی ساخته شد. این ارز دیجیتال با نام نقره دیجیتال شناخته میشود و یکی از قدیمیترین آلت کوینهاست.
-
بیت کوین کش
یکی از فورکهای معروف بیت کوین که با اعمال تغییر بر روی اندازه بلاکها در سال 2017 به وجود آمد. بیت کوین کش در سال 2018 به دو زنجیره ABC و SV تقسیم شد، به طوریکه زنجیره ABC با نام بیت کوین کش به فعالیت خود ادامه داد.
جزئیات رایجترین انواع ارز دیجیتال در ایران
برای اینکه شما به عنوان کاربران و علاقمندان به استفاده از ارز دیجیتال در ایران اطلاعات نسبی در این حوزه کسب کنید، در ادامه به معرفی برخی از این ارزها میپردازیم.
۱- بیت کوین
بیت کوین از جمله رایجترین ارزهای دیجیتال در ایران است که با نام اختصاری “BTC” نشان داده میشود. این واحد پول مجازی دارای ارزش بالایی در بازار بینالمللی است. به همین دلیل در دهه اخیر افراد بسیاری به استفاده از آن روی آوردهاند.
۲- اتریوم
اتریوم یا به عبارتی دیگر “ETH” یکی دیگر از رایجترین ارزهای دیجیتال در ایران است. این واحد پول به دلیل سیستم نرمافزاری غیر متمرکزی که دارد با استقبال زیادی روبرو شده است.
۳- ریپل
مزیتی که ریپل یا “XRP” در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتالی دارد، سرعت بالای آن در تراکنشهایی با مبلغهای بالا است. به همین دلیل در اغلب موارد با هدف صرفهجویی در وقت، آن را جایگزین استفاده از سایر ارزهای دیجیتالی میکنند.
۴- بیت کوین کش
بیت کوین کش نوعی ارز دیجیتال از خانواده بیت کوین است که با علامت اختصاری “BCH” شناخته میشود اما با این تفاوت که به دلیل برخی ویژگیهایی که دارد در معاملات بزرگ استفاده از بهره میگیرند. برخورداری از بلاکهای بزرگ بیت کوین کش در مقایسه با سایر ارزهای دیجیتال سادهتر است.
۵- ای او اس (EOS)
نوع دیگری از ارزهای دیجیتال محبوب در ایران که با استقبال زیادی مواجه شده، ارز EOS است. این واحد پول مجازی نیز نرمافزار غیر متمرکزی دارد و به این دلیل مورد توجه قرار گرفته است.
۶- لایت کوین
اگر قصد انجام معاملات ارزان را دارید، لایت کوین گزینه ایدهآلی برای شما محسوب میشود. لایت کوین یا “LTC” نوعی بیت کوین میباشد.
۷- استلار لومنز
یکی از چالش برانگیزترین ارزهای دیجیتال در ایران استلار لومنز با نام اختصاری “XLM” است. این واحد پولی بیشتر برای تبادلهای روزانه و معاملههایی با نرخ پایین انجام میشود. ارز دیجیتالی ریپل همیشه از نظر ارزش با استالر لومنز در رقابت است؛ اما کاربردهای آنها اندکی با هم تفاوت دارند. به این صورت که ریپل معمولا برای معاملات سنگین و بالا ترجیح داده میشوند.
۸- کاردانو
کاردانو از جمله ارز دیجیتالی در ایران است که تا به امروز به صورت گستردهای استفاده نمیشود. اما به دلیل محبوبیتی که در سایر کشورها دارد، پیشبینی میشود در سالهای آینده جایگاه خوبی در ایران پیدا کند.
۹- تتر
ارز دیجیتال تتر با علامت اختصاری “USDT” شناخته میشود. که در حقیقت نام خود را از دلار آمریکا گرفته است. به این صورت که همیشه ارزش آن برابر با یک دلار آمریکا است. کاربرد آن نیز برای معاملات دیجیتالی با نرخ دلار میباشد.
مزیت های استفاده از ارز دیجیتال
با توجه به تعریفهایی که تا کنون شد، حتما به برخی از مزیتهای استفاده از ارز دیجیتال پی بردهاید. با این حال اگر بخواهیم به صورت دقیقتر و جزئیتر در مورد نکات مثبت استفاده از این واحد پول بینالمللی صحبت کنیم، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- با استفاده از ارز دیجیتال برخی از محدودیتهای استفاده از واحد پول واقعی حذف میشوند.
- این واحد پولی گزینه مناسبی برای معاملات سنگین با مبلغ بالا است؛ چرا که تبادل پول را آسان میکند.
- اکثر واحدهای ارز دیجیتالی ارزش بالایی در مقابل واحدهای پول واقعی دارند.
- امکان پیگیری تراکنشهای انجام شده توسط ارز دیجیتالی در هیچ نقطهای از دنیا وجود ندارد.
- برای درآمدهای حاصل از ارز دیجیتال مالیاتی اعمال نمیشود و این در زمینه انجام معاملات بزرگ مزیت بسیار بزرگی به حساب میآید.
- در معاملاتی که توسط ارز دیجیتال انجام میشوند هر دو شخص خریدار و فروشنده ناشناس میباشند.
- امنیت این ارزهای دیجیتالی بسیار بالاست. این ارزها با روشهای رمزگذاری پیشرفته از سوء استفاده حفظ میشوند.
- احتیاجی به خرید اسکناس و یا تهیه کارت بانکی برای استفاده از آن نیست.
جایگاه ارز دیجیتال در ایران
با اینکه تخمین زده میشود در آینده نه چندان دور اکثر معاملات و داد و ستدها در ایران توسط انواع ارزهای دیجیتالی انجام شود، اما همچنان این واحد پول مجازی نتوانسته است به صورت گستردهای در ایران استفاده شود. به این معنا که رایجترین واحد پولی ارز دیجیتال در ایران بیت کوین است. که از آن صرفا به عنوان خرید و فروش خود بیت کوین با توجه به نوسانات ارزی استفاده میشود. ناگفته نماند که ارز دیجیتال به دلیل اینکه هویت اشخاص را افشا نمیکند در دوران تحریم نقش بسیار موثری در معاملات ایران با کشورهای دیگر داشته است.
رمز ارزها چگونه کار میکنند؟
رمز ارزها برای اجرای تراکنشهای خود، مدلهای مختلفی را به کار میگیرند. به عنوان نمونه بیت کوین از مدل اثبات کار استفاده میکند که طی آن استخراجکنندگان یا ماینرها تراکنشها را تایید میکنند.
این مدلهای مختلف در بلاک چینها که با نام «الگوریتمهای اجماع» یا سازوکارهای توافق جمعی شناخته میشود، نحوه به اتفاق نظر رسیدن مشارکتکنندگان شبکه را در مورد تایید کردن یا نکردن یک تراکنش در شبکه تعیین میکنند.
تراکنش ارزهای دیجیتال به صورت همتا به همتا (P2P) عمل میکند و براساس مدل استفاده شده، نیاز به واسطهها را از بین میبرند.
ارزهای دیجیتال چه تفاوتی با پولهای معمولی دارند؟
برخی ویژگیهای منحصر به فرد سبب ایجاد تمایز بین ارزهای دیجیتال و پولهای معمولی شده است. البته تمام این ویژگیها در همه ارزهای دیجیتال وجود ندارد و میتوان استثنائاتی را نیز مشاهده کرد.
-
اولین ویژگی ارزهای دیجیتال غیرقابل برگشت بودن تراکنشهاست.
اگر انتقال ارز دیجیتالی را انجام دهید و تراکنش شما تایید شود، دیگر نمیتوانید آن را برگردانید و این کار تنها در صورتی امکانپذیر خواهد بود که گیرنده مایل به انجام این کار باشد. اما این شیوه در بانکها متفاوت است. اگر شما به اشتباه پولی را به حساب شخصی دیگر انتقال داده باشید، در نهایت با پیگیری قضایی میتوانید آن را پس بگیرید. اما اگر بیت کوین یا ارز دیجیتال دیگری را اشتباها به آدرس دیگری بفرستید، باید بیخیال آن شوید!
-
دومین ویژگی منحصربفرد ارزهای دیجیتال ناشناس بودن یا نیمه ناشناس بودن آنهاست.
آدرس کیف پولها که همان نقش شماره کارت یا شماره حساب را در حسابهای بانکی دارند، شامل اطلاعات هویتی شما نمیشوند. این آدرسها که از رشته عبارات حروف و اعداد تشکیل شدهاند را تنها با بررسی تاریخچه تراکنشها و تحلیلهای عمیق میتوان به هویت افراد پیوند زد. البته برخی ارزهای دیجیتال پیگیرگریز و حریم خصوصی محور مانند مونرو، زیکش و گرین طوری طراحی شدهاند که شناسایی هویت را خیلی سخت و تقریبا غیرممکن میکنند.
-
سومین ویژگی رمزارزها جهانی یا فرامرزی بودن آنهاست.
ارسال پول به نقاط مختلف دنیا ممکن است با سیستمهای فعلی تا چندین روز طول بکشد ولی ارزهای دیجیتال این کار را در عرض چند دقیقه میتوانند انجام دهند. ارزهای دیجیتال محدودیت مرزی نمیشناسند و آنها را میتوان از هر نقطهای در دنیا به نقطه دیگر فرستاد.
-
چهارمین ویژگی امنیت ارزهای دیجیتال است.
این امنیت در مبادلات درون شبکهای توسط قدرت هش به اشتراک گذاشته شده توسط افراد (در سیستمهای اثبات کار) تامین میشود. از طرفی سیستم رمزنگاری کلید عمومی و کلید خصوصی این امکان را به اشخاص میدهد که خودشان کنترل پولهای دیجیتالشان را بر عهده بگیرند و شخص دیگری نتواند به آنها دسترسی پیدا کند.
-
پنجمین ویژگی که رمزارزها را نسبت به پولهای معمولی متمایز کرده، انحصاری نبودن آنهاست.
افراد برای اینکه بتوانند از شبکههای ارز دیجیتال مختلفی مانند بیت کوین، اتریوم، لایت کوین و غیره استفاده کنند، نیازی نیست از شخص یا گروه و سازمانی اجازه بگیرند. آنها میتوانند کل تاریخچه تراکنشها را دانلود کرده و خودشان بدون نیاز به کسب اجازه اقدام به ارسال یا دریافت ارز دیجیتال کنند.
چگونه از ارزهای دیجیتال استفاده کنیم؟
اولین قدم برای شروع استفاده از ارزهای دیجیتال این است که ابتدا نحوه کارکرد آنها را بدانید. باید سعی کنید با جنبههای مختلف آشنا شوید و ریسکها را بشناسید.
اما اگر از مباحث تئوری خسته شدید و میخواهید با شیرجه زدن در این دنیا اولین تجربیات را بدست آورید، اولین قدم این است که یک کیف پول نصب کنید.
با کیف پول، میتوانید این ارزهای دیچیتال را دریافت کنید، نگهداری کنید و یا برای دیگران بفرستید.
کیف پول ارزهای دیجیتال (Wallets)
همانطور که شما اسکناس و پولهایتان را در یک کیف پول جیبی نگهداری میکنید، نگهداری و مدیریت ارزهای دیجیتال نیز نیاز به یک کیف پول دارد. بنابراین اولین قدم برای استفاده از ارزهای دیجیتال این است که یک کیف پول مناسب، امن و مطابق نیازهای خودتان ایجاد کنید.
یکی از ویژگیهای تکنولوژی بلاکچین و ارزهای دیجیتال، غیرمتمرکزسازی و تسهیل دسترسی همه افراد کره زمین به خدمات مالی است. به همین دلیل کیف پول ارزهای دیجیتال همانند یک حساب بانکی نیست که نیاز باشد فرمی پر کنید یا اینکه حداقل موجودی داشته باشید و یا اینکه کسی بر حساب شما نظارت کند.
این آزادی اما بهایی نیز دارد: مسئولیت شما بسیار بیشتر میشود. زیرا والتها کلید خصوصی (Private key) شما را نگهداری میکنند و اگر این کلید خصوصی گم شود، به سرقت برود و به هر دلیلی از دسترس شما خارج گردد، موجودی ارز دیجیتال شما دیگر قابل بازیابی نخواهد بود.
بنابر این:
در دنیای ارزهای دیجیتال، بسیاری از اشتباهات غیرقابل برگشت هستند.
دستهبندی کلی والتها
والتها انواع مختلفی دارند و اغلب آنها را به صورت رایگان میتوان ایجاد کرد.
والتهای تحت وب:
سایتهایی که در آنها یک کیف پول میسازید و مدیریت کیف پول از طریق همان سایت انجام میشود. در برخی از این سایت حتی نیاز به وارد کردن نام و ایمیل نیست و میتوان با چند کلیک ساده کیف پول را ایجاد کرد.
والتهای موبایلی:
بصورت اپلیکیشنهای موبایل اندرویدی یا IOS وجود دارند که امکان مدیریت ارزهای دیجیتال را از طریق موبایلها فراهم کردهاند.
والتهای دسکتاپ:
نرمافزارهای قابل نصب یا پرتابل هستند که روی کامپیوترهای ویندوزی، مک، لینوکس و… نصب میشوند. طبیعتا این نرمافزارها نیز برای ارسال ارز دیجیتال نیاز به اتصال اینترنت دارند.
والتهای سختافزاری:
اغلب این والتها تقریبا به اندازه یک فلش مموری هستند و جز امنترین و بهترین والتها محسوب میشوند. این والتها را میتوان به سایر دستگاهها متصل کرد و موجودی ارز دیجیتال را مدیریت نمود.
والتهای آفلاین:
تکنولوژی ارزهای دیجیتال به صورتی است که حتی میتوان مقادیر بسیار زیادی ارز دیجیتال را روی یک کاغذ نگهداری کرد. کافیست کلید خصوصی ارز موردنظر را از طریق سایتهایی که امکان ساخت کیف پول کاغذی میدهند پرینت بگیرید و جای امنی نگهداری کنید، سپس ارز دیجیتال را به آدرس آن والت ارسال کنید.
حتی اگر 10 سال بعد هم آن کاغذ را بیرون آورید موجودی آن در بلاکچین ذخیره شده و میتوانید با Import کردن کلید خصوصی به یک والت، به موجودی آن دسترسی داشته باشید. (اگر شبکه ارز ذخیره شده به کلی از بین نرفته باشد).
« ما و تیم کاریمان در استارت لایف در کنارتان هستیم تا بهترین مشاوره ها را جهت کمک به شما برای راه اندازی کسب و کار خانگی تان ارائه دهیم. »
دیدگاهتان را بنویسید